En Tibetansk Spaniel er dobbelt pelset. Læs mere..
Findes der en allergivenlig hund?
Allergivenlige hunde findes ikke. Hvis du har købt en hund, der var varedeklareret som "allergivenlig," er du gået i en fælde, mange danskere hvert år hopper i med begge ben. Organisationer og ekspert fastslår, at de ikke findes. Der er noget, vi har fået helt galt i halsen.
Mange danskere tror, at der findes allergivenlige hunderacer, der af den ene eller anden grund med sikkerhed ikke fremkalder symptomer hos hundeallergikere. Skrønerne om, hvilke hunde der er allergivenlige, og hvorfor de ikke fremkalder symptomer, er mange.
Går du på Den Blå Avis, er de der i massevis, og de starter ofte med ”c.” Cocapoo, cockerdoodle, cheineese crested powder puff, cavapoo. De er nuttede og krøllede og koster op mellem 10.000 og 24.000 kr. Men ifølge Astma- og Allergiforbundet og Dansk Kennel Klub markedsføres hundene vildledende. Og det bør stoppe, mener Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub. »Racen er allergivenlig,« står der typisk i salgsannoncerne.
Men det er forkert, for det er ikke racen på din hund, der afgør, om du får en allergisk reaktion. Det er dig.
Lise Lotte Christensen er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub. Hun arbejder til daglig med at rådgive nye hundekøbere, når de vælger hunderace. Hun forklarer, at mange fejlagtigt tror, at der findes hunde, der er mere allergi-sikre end andre.
En del hunderacer og særligt blandingsracerne sælges med den etiket, at de er allergivenlige eller allergifri.
Men selv de krøllede, ikke-fældende racer kan også fremkalde allergiske reaktioner, hvis du er allergisk over for hunde. Totalt allergivenlige hunde er derfor en skrøne,« siger hun. Alle hunderacer bærer i princippet allergener, der kan udløse allergi. De findes ikke bare i hundens pels, men også i både spyt, skæl, urin og blod. Mette Schjærff, der er dyrlæge med certificeret i dermatologi ved Universitetshospitalet for Familiedyr, Københavns Universitet, forklarer, hvorfor det ikke kun har noget med hundens pels at gøre, om man reagerer allergisk på den.
»Selv om man godt kan reagere på keratin fra hårstrå. er det ofte hudcellerne, der udløser allergi. Disse afstødes løbende og fungerer som allergener i miljøet i hjemmet, hvor de kan udløse symptomer hos mennesker, der har kæledyrsallergi,« forklarer hun.
Mange søger rådgivning
Astma- og Allergiforbundet bruger meget tid på at afkræfte forskellige myter om hundeallergi i sin rådgivning. »Vi får rigtig mange henvendelser fra folk, både inden og efter de køber hund. Vi hører om alle racer i forhold til allergisymptomer, og vi bliver kontaktet af mange, der har søgt viden hos opdrættere, venner eller bekendte, og som får nogle ikke-evidensbaserede forklaringer og råd,« siger Christine Højer Eriksen, der er chef for rådgivningen i Astma- og Allergiforbundet.
En af de vigtigste ting at huske på er ifølge Christine Højer Eriksen, at allergi udvikler sig og kan komme når som helst gennem hele livet. »Når man bliver allergitestet, er det kun et øjebliksbillede, der kan ændre sig når som helst. Når man har en allergi, så er der større sandsynlighed for at udvikle nye allergier. Derfor skal man virkelig overveje det grundigt, hvis man som hundeallergiker alligevel får en hund,« siger hun.
På Fyns Internat har internatleder Lene Frahm flere gange mødt familier, som ender i ulykkelige situationer som følge af allergimyterne.
»Vi har flere gange fået hunde ind på den konto, at folk har allergi og har troet, at de købte en allergivenlig hund, men så har måttet indlevere den til os. Det er ulykkeligt, men det mest ulykkelige er, at der faktisk er hunde, der markedsføres som allergivenlige, når det ikke findes.
Der er to tabere i det her, og det er hundene og allergikerne,« siger Lene Frahm. Hvis en opdrætter eller anden hundesælger markedsfører en hund som allergivenlig, så skal det kunne dokumenteres, forklarer Sabrina Amtrup, der er fuldmægtig hos forbrugerombudsmanden.
»Man skal kunne dokumentere, at hunden ikke kan fremkalde allergi. Ellers er det vildledende markedsføring. Det kan man godt klage over, men det er selvfølgelig op til en domstol at vurdere sagen i sidste ende,« siger Sabrina Amtrup.
Kilde Jyllands-Posten
Tibetansk Spaniel kennel - Tibetansk Spaniel opdrætter - Tibetansk Spaniel avler - Tibetansk Tempelhund - Kennel cim-cill
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk