Det gamle guld - Tibetansk Spaniel og senioralderen

Tibetansk Spaniel og senioralderen

Tibetansk Spaniel og alderdom

Lidt omkring Tibetansk Spaniel og senioralderen.


At have en Seniorhund


En guide til omsorg:

At have en ældre hund kan være en givende oplevelse, men det kan kræve ekstra opmærksomhed og pleje for at sikre, at din firbenede ven lever et behageligt og sundt liv i sine gyldne år. I denne artikel vil vi udforske, hvornår en hund begynder at ældes, hvad der sker med en ældres hunds krop gennem alderdommen og hvad du kan gøre for at give den bedst mulige omsorg.


Hvornår en hund begynder at ældes:

Hunde ældes på forskellige måder afhængigt af deres størrelse og race. Mindre racer, så som Tibetansk spaniel, begynder typisk at vise aldringstegn omkring 8 års alderen. De større aldringstegn ses dog oftes først senere i tibbens liv og ser således ud.


Aldringstegn hos ældre hunde:


 • Tænder:

  Alle hunde har en risiko for at udvikle tandsten og tandkødsbetændelse, men hos den ældre hund er risikoen for, at disse tilstande kan udvikle sig til mere alvorlige følgesygdomme, større, da den generelt har en svækket modstandskraft over for sygdomme. Det kan være problemer som tab af tænder, tandrodsbetændelse og tandbylder. Infektioner i tænder eller tandkød kan spredes med blodet til andre steder i kroppen og fremkalde en lang række alvorlige sygdomme andre steder i kroppen, som for eksempel i hjerte og lunger.


 • Energibehov:

  Hundens energibehov ændrer sig, og for de fleste hunde betyder det, at de har brug for mindre mad end da de var unge. Det resulterer ofte i overvægt hos seniorhunden, og kiloene kan være svære at komme af med, når de først har sat sig på sidebenene. Overvægt giver en nedsat levealder, og kan derudover give en nedsat livskvalitet hos hunden.


 • Ændringer i pels og hud:

  Hos den ældre hund, får huden med tiden en nedsat modstandskraft. Huden bliver tør og mindre elastisk og dens evne til at gendannes bliver dårligere, og derudover kan pelsen blive mat og tynd. Da huden er den ydre barriere, kan nedsat modstandskraft i huden gøre, at sår heler dårligere, og hunden bliver mere modtagelig over for infektioner udefra.


 • Nedsat syn og hørelse:

  Ældre hunde oplever ofte nedsat syn og hørelse.


 • Adfærd

  I takt med at hunden bliver ældre og dens sanser svækkes, bliver den dårligere til at håndtere ydre påvirkninger, og den har lettere ved at blive stresset. Nogle ændre hunde får et nedsat behov for kontakt med andre. Dette kan medfører forskellige adfærdsændringer forbundet med stress og angst, som eksempelvis øget aggression, uro, passivitet eller urenlighed. Har hunden smertevoldende sygdomme, som for eksempel gigt, kan dette også nedsætte dens tolerance over for stress. Den ældre hund kan også udvikle demens, hvor hjernens funktion falder, og man kan eksempelvis opleve at hunden virker forvirret, at den har en nedsat evne til at forstå sine omgivelser, at den virker angst eller aggressiv, samt at den bliver urenlig.


For at afhjælpe hunden:


 • Tilpasset kost: Skift til en diæt, der imødekommer de ældre hunds ernæringsbehov.

 • Regelmæssig motion: Selv ældre hunde har brug for motion, men den skal tilpasses deres fysiske formåen.

 • Massage og fysioterapi: Disse kan hjælpe med at lindre ledsmerter og forbedre mobilitet.

 • Mental stimulation: Hold din hunds sind skarpt med mentale udfordringer og interaktion.


At have en ældre hund kan kræve lidt ekstra omsorg og kærlighed, men det er en helt vidunderlig måde, at vise din taknemmelighed for årene med trofast venskab. Ved at følge de rette retningslinjer og sørge for din hunds behov kan du hjælpe den med at nyde sine gyldne år fuldt ud. 

 •  

Tibetansk Spaniel kennel - Tibetansk Spaniel opdrætter - Tibetansk Spaniel avler - Tibetansk Tempelhund - Kennel cim-cill

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk