Hvad er lydangst? Læs mere om Tibetansk Spaniel og lydangst

Tibetansk Spaniel og lydangst

Tibetansk Spaniel og lydangst

Lydangst kan være et stort problem for din hund.

Generalt om lydangst


Er dit kæledyr følsomt over for høje lyde? Hos Kennel Cim-Cill forstår vi vigtigheden af at bekæmpe lydangst hos vores tibetanske spaniels. Vores artikel tilbyder et bredere beskrivelse om emnet, der hjælper med at berolige og beskytte dit kæledyr mod lyde, der forårsager ubehag. Vi viser trænings materiale i bunden som video af fyrværkeri og torden lyde. Lad os hjælpe dig med at tackle lydangst og skabe en mere fredelig oplevelse for dig og dit kæledyr. 


Ved lydangst taler vi om, at vores hunde er bange for torden samt lyden af fyrværkeri.


Alle hunde kan rammes af lydangst. Selv en Tibetansk Spaniel kan rammes af lydangst. Men hvad er det præcist der gør at nogle hunde er mere lydfølsomme end andre? Der er faktisk forskellige ting som spiller ind:


 • Genetisk betinget
 • Traumatisk oplevelse
 • God hørelse
 • Manglede tilvænning


Hvis forældredyrene er sensitive eller har tendens til at være forsigtige, så vil det være et adfærdstræk, som de vil give videre til deres afkom. Derfor er det ikke ensbetydende med, at man ikke kan stille noget op. Man skal til gengæld arbejde noget mere, for at styrke sin hund til at kunne leve i de omgivelser, som vi har sat dem i. Forberede dem til at kunne håndtere vores verden inkl. lyde.


De fleste Tibetansk Spaniel har ikke noget problem med Torden samt Nytår og fyrværkeri. 


Symptomer på lydangst


Symptomerne hos lydangste hunde kan variere meget. Man kan bl.a. opleve hunden:


 • Savlen

 • Pusten

 • Stivne

 • Rysten

 • Ufrivillig urin/afføring indenfor
 • Kaste op

 • Udvise destruktiv adfærd

 • Blive hyperaktiv

 • Pive
 • Hyle
 • Flugtforsøg


Af og til ser man hunde der bliver paniske, hvor de bliver nærmest immune over for smerte og al menneske kontakt.


Nytårsaften


Hvert år opleves det, at hunde er flygtet i en panisk angst tilstand og er løbet langt væk. Lad aldrig en hund på fri på lufteture omkring nytår. Utallige hunde bliver skræmt at fyrværkeriet. 


Trods det kun er nytår en gang om året, gør man sin hund en stor tjeneste, ved at tilvænne den de pludselige lyde. Fyrværkeri opleves ikke kun selve nytårsaften, men er lovligt fra d. 27. december til og med d. 1. januar. Dog høres fyrværkeri også udenfor den periode. 


Rigtig mange opdrættere gør et flot og stort stykke arbejde med at præge deres hvalpe fra helt små med diverse lyde/støj. Selvom man har været så heldig at købe hvalp hos en flittig opdrætter, som har gjort meget ud prægning/tilvænning til lyde (herunder høje og pludselige), så er det vigtigt, at man som hvalpeejer fortsætter det gode arbejde.


10 gode råd for at komme igennem nytårsaften


 1. Sørg for, at hunden får tilstrækkelig motion i tiden op til nytårsaften og på selve dagen. Hav den i line, da den kan løbe væk, hvis den bliver forskrækket af f.eks. et højt brag. Leg desuden med hunden, og giv den forskellige små opgaver, f.eks. i form af søgeøvelser, så den bliver mentalt træt.

 2. Tag aldrig hunden med ud, når fyrværkeriet er på sit højeste. Luft hunden tidligt på aftenen, inden skyderiet starter, og luft den først igen næste morgen.

 3. Undgå selv at skyde fyrværkeri af nær hjemmet, og aftal med naboerne, at de heller ikke gør det. Undlad af fyre bordbomber af.

 4. Lad aldrig din hund være alene hjemme nytårsaften, og forlad aldrig hunden for at gå ud at se på fyrværkeriet. Du risikerer at få en hund, som både er angst for fyrværkeri og angst for at være alene hjemme.

 5. Tag væk med hunden til et roligere sted, hvis du har forventning om, at der vil blive fyret meget fyrværkeri af, der hvor du bor – eller få hunden passet et roligt sted hos mennesker, som den kender.

 6. Lad heller ikke hunden alene, hvis du ved, at det vil blive tordenvejr.

 7. Træk gardinerne for vinduet, eller rul persiennerne ned i det rum, hvor hunden opholder sig under tordenvejr eller afskydning af fyrværkeri. Afspil eventuelt beroligende musik for hunden. Det gør den mindre opmærksom på lyde udefra.

 8. Hvis hunden vil gemme sig, skal den have lov til det. Du kan eventuelt lave en lille hule til hunden i god tid inden nytårsaften, så den har mulighed for at vænne sig til den. Husk, at hunden skal have mulighed for at gå ind i og forlade hulen, som den har lyst.

 9. Undgå at fare til vinduet, samt at virke spændt eller ophidset, når du hører et tordenskrald, eller når der bliver fyret fyrværkeri af. Optræd roligt og behersket. Hvis du selv er bange, vil hunden straks mærke det, hvorfor dens egen angst vil blive forstærket.

 10. Forsøg ikke at trøste hunden, hvis den bliver bange. Du må ikke afvise hunden, hvis den søger kontakt, men du skal ignorere den, og ellers opføre dig, som du plejer, idet du er rolig og afslappet. Hvis du trøster hunden, vil du forstærke både den adfærd, som hunden viser, og den angst, der er årsag til hundens adfærd.


På YouTube findes flere lydfiler med nytårsfyrværkeri og andre træningslyde. Her har vi taget en enkelt video af Torden og en anden af fyrværkeri.

Tibetansk spaniel kennel. Avler og opdrætter af Tibetansk spaniel. Tibetansk spaniel tempelhund

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk