Læs mere omkring Tibetansk Spaniel anden længstlevende race her

Tibetansk Spaniel anden længstlevende race

Tibetansk Spaniel anden længstlevende race

Artikel fra New York Times (oversat af AI og der taget forbehold på forkert oversætning)


New York Times

Af Emily Anthes - 1. Februar 2024

Kilde: https://www.nytimes.com/2024/02/01/science/dogs-longevity-health.html


De hunde, der lever længst, er hunde med længere næse


Små hunde med fremtrædende næser lever længere end større, fladnæsede hunde, antyder en ny undersøgelse.


Alle hunde kommer i himlen. Men en bulldog kan finde sig selv på vej dertil år før en Border terrier, ifølge en ny undersøgelse af næsten 600.000 britiske hunde fra mere end 150 racer.


Store racer og racer med fladtrykte ansigter havde kortere gennemsnitlige levetider end små hunde og dem med langstrakte snuder, fandt forskerne. Hunhunde levede også lidt længere end hanhunde. Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports i torsdags.

Tibetansk Spaniel anden længstlevende race

Se hele listen i den oprindelige artikel.


Der er undtagelser fra disse brede tendenser, og fundene gælder måske ikke for hunde uden for Storbritannien, hvor avlspraksis - og genpuljer - kan være forskellige, bemærkede forskerne.


Mere forskning vil være nødvendig for at afgøre, hvorfor nogle racer har kortere levetider end andre. Nogle racer er genetisk disponeret for alvorlige helbredsproblemer, men race-relaterede forskelle i adfærd, livsstil, kost, miljø eller andre faktorer kan også spille en rolle i at forkorte nogle hundes liv, sagde eksperter.


"Nu hvor vi har identificeret disse populationer, der er i risiko for tidlig død, kan vi begynde at undersøge, hvorfor det er," sagde Kirsten McMillan, en forfatter af den nye undersøgelse og datamanager hos Dogs Trust, en britisk velgørenhedsorganisation for hundevelfærd, der ledede forskningen. "Dette giver os en mulighed for at forbedre vores hundes liv."


Undersøgelsen er baseret på en database med 584.734 britiske hunde, som forskerne samlede fra racerregistre, kæledyrsforsikringsselskaber, veterinærfirmaer og andre kilder. Disse typer optegnelser, som kan være tilbøjelige til forskellige fordomme, er ikke nødvendigvis repræsentative for Storbritanniens generelle hundepopulation, erkendte forskerne.


Men Dr. Audrey Ruple, en veterinærepidemiolog ved Virginia Tech, som ikke var involveret i den nye undersøgelse, sagde, at forskernes brug af så mange forskellige datakilder var en af undersøgelsens styrker. "Jeg synes, dette er en fantastisk tilgang," sagde hun.


De fleste af hundene var racehunde, der repræsenterede en af 155 racer; resten blev samlet i en enkelt kategori af krydsninger. Forskerne kategoriserede hver races overordnede kropsstørrelse som lille, medium eller stor og deres hovedform som fladnæset, medium-proportioneret eller langnæset.


På tværs af alle hunde var den mediane levetid 12,5 år, fandt forskerne, men gennemsnitlig levetid varierede "temmelig spektakulært" blandt racer, sagde Dr. McMillan. Lancashire heelers, en race af små hyrdehunde, var kaninernes Methusalems, som levede i gennemsnit 15,4 år. De meget større kaukasiske hyrdehunde havde derimod en gennemsnitlig levetid på kun 5,4 år.


Som gruppe levede små racer i gennemsnit 12,7 år sammenlignet med 11,9 år for store racer. Dette var i overensstemmelse med tidligere forskning om hunde og andre pattedyr, som generelt har fundet, at inden for en given art har mindre individer tendens til at overleve større.


Fladnæsede racer, som også kaldes brachycephale, levede i gennemsnit 11,2 år, mens mellem- og langnæsede racer havde gennemsnitlige levetider på henholdsvis 12,8 og 12,1 år. Nogle fladnæsede racer, som den franske bulldog, er blevet meget populære. Men eksperter har advaret om, at deres ekstremt korte snuder kan føre til åndedrætsproblemer, hedeslag og andre sundhedsudfordringer.


Nogle af de egenskaber, der var forbundet med kortere levetider, syntes også at forstærke hinanden, fandt forskerne. Som gruppe levede små, langnæsede racer, såsom miniature gravhunde og whippets, i gennemsnit 13,3 år — cirka to et halvt år længere end store, kortnæsede racer såsom boxere og bullmastiffer, som sammen havde en gennemsnitlig levealder på 10,7 år.


Den evolutionære historie spillede også en rolle. Nært beslægtede racer havde mere lignende levetider.


Forskerne fandt også, at racehunde som gruppe havde gennemsnitlige levetider på 12,7 år sammenlignet med 12,0 år for krydsede hunde. Denne overlevelsesfordel for racehunde modsiger nogle tidligere undersøgelser og kan skyldes, at alle krydsede hunde — uanset størrelse eller raceblanding — blev samlet i en enkelt kategori, sagde forskere.


Men Dr. Ruple sagde, at hun var glad for at se resultater, der udfordrede den konventionelle visdom, at blandingshunde altid er sundere end deres racefæller. "Jeg tror, det er et mere komplekst spørgsmål end det," sagde hun. "Der er racer af hunde, der generelt er ret sunde.

Planlæg en sjov cykeltur og Tibetansk Spaniel oplevelse med vores professionelle trænere. Tag din hund med på eventyr og skab minder for livet.

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk