Socialisering - Miljøtræning

Hvad gør jeg for at socialisere min nye hvalp?

Sosialisering og Miljøtræning af Tibetansk spaniel

Brug god tid på at Miljøtræne og at socialisere din hvalp. Husk det skal foregå i hvalpens tempo.

socialisering - Miljøtræning


Når det gælder socialisering, er de første 16 uger i en hvalps liv den vigtigste tid overhovedet. Jo flere positive oplevelser med andre hunde og mennesker hvalpen får i den periode, jo mere social og velfungerende bliver den som voksen. Ligeledes er det dog også vigtigt at huske på, at dårlige oplevelser i denne periode også vil printe sig fast, og det kan være svært for hvalpen at glemme disse oplevelser igen. Derfor er det uhyre vigtigt at undgå dem, og dette gælder selvfølgelig hele hvalpen/ hundes liv.


Det er vigtigt, at socialiseringen af en otte uger gammel hvalp starter så snart den er faldet til i sit nye hjem. Det,

hvalpen lærer i de første uger, får betydning for resten af dens liv. Derfor er det en dårlig idé at overbeskytte

hvalpen og for eksempel ikke lade den hilse på og lege med andre hunde. Man skal tage sig god tid til hvalpen, så den lærer sit nye miljø at kende og får tryghed og tillid til sin nye familie og sine omgivelser. Hvalpen må ikke jages igennem socialiseringen. Alt skal foregå roligt i hvalpens eget tempo.


Leg er omdrejningspunktet. Hvalpen skal først og fremmest have mulighed for at lege med sin nye familie, med andre hunde og med fremmede mennesker. Gennem leg bliver hvalpen socialiseret og lærer hundesprog, som er forudsætningen for, at den kan kommunikere med andre hunde. Samtidig skal hundeejeren lære at træne kontakt, håndtering og indkald. Gå korte tur med hvalpen i nærmiljøet for at opleve trafik, lyskryds, en togstation med elevator og alt muligt andet, som en tur ud i byen har at byde på.


Hundeejere bliver ofte overraskede. Det kommer som en overraskelse for rigtig mange hundeejere, hvor vigtigt det er at lade hvalpen opleve så meget som muligt i den første tid. Hundeejeren får øjnene op for, at det ikke alene er okay at lade hvalpen lege med andre hunde, det er også en nødvendighed. I dag er der enighed om, at hvalpen bare skal være vaccineret første gang den møder andre hunde. Venter man længere, går man glip af en meget vigtig socialiseringsperiode, og det kan give hunden problemer senere i livet.


Positive oplevelser. Det er klart, at de hunde, som hvalpen hilser på og leger med, skal være venlige og fornuftige, så hvalpen ikke får ubehagelige oplevelser. Spørg hundens ejer, om den er sød ved hvalpe, og prøv i øvrigt at læse hundens signaler. Hvis hvalpen bliver utryg, kan man lade den søge tilflugt mellem ens ben. Vores følelser smitter lynhurtigt af på hvalpen. Hundeejerens reaktion går direkte ned i hånden og videre ud gennem snoren til hvalpen. Selvom man ikke skal vise, at situationen er farlig, skal man sørge for at være klar til at berolige og til at afbryde legen, hvis den bliver for voldsom. Hvis en hvalp ikke synes, at legen er sjov, og alligevel bliver tvunget til at fortsætte, er der risiko for, at den senere får adfærdsproblemer.


I hvalpens eget tempo.

Det er selvfølgelig vigtigt, at de mange oplevelser ikke bliver presset ned over hovedet på den lille hvalp, men kommer til at ske på en rolig og positiv måde. Hvalpen skal have lov til at nærme sig noget nyt i sit eget tempo. Bliver den forskrækket eller bange, skal man lade være med at ynke eller trøste den. Lad i stedet, som om alt er i den skønneste orden, og forsøg at vende situationen til noget positivt gennem leg. De første otte uger i hvalpens liv spiller naturligvis en stor rolle for, hvordan hunden kommer til at fungere som voksen. Jo bedre forarbejde opdrætteren har gjort med at socialisere hvalpene og give dem gode oplevelser, jo nemmere er det at fortsætte socialiseringen.


Hvalpetræning

Det er en god ide at tilmelde din hvalp til hvalpetræning, allerede når den er omkring 10-12 uger gammel. Den helt unge hvalp er meget modtagelig for nye indtryk, og derfor er det vigtigt, at den tidligt kommer ud blandt andre hunde og mennesker og får et tillidsfuldt forhold til sin omverden. Læs mere..


Ringtræning

En anden træning, hvilket giver et godt resultat, er udstillingstræning også kaldet ringtræning. Uanset om du har planer om at udstille din hvalp eller ej, er der megen god læring at hente, hvis du deltager i ringtræning.

Hvalpen skal også lære at blive mærket igennem, vise tænder og i det hele taget blive håndteret - også af fremmede. Dette er en værdifuld færdighed, der kan være afgørende, når din hund skal besøge dyrlægen eller deltage i andre situationer, hvor den skal håndteres af fremmede. I sidste ende handler ringtræningen nemlig om den mest basale lydighed og om, hvordan du skaber - og opretholder - en god kontakt til din hund. Læs mere..


At hilse på alle hunde

At lade ens Tibetansk Spaniel hilse på andre firbenede venner under gåture kan være en berigende oplevelse, men det er afgørende at udvise forsigtighed. Selvom det kan virke som en uskyldig leg, kan mødet mellem hunde have uforudsigelige konsekvenser, især når det involverer små hvalpe. Desværre er det langt fra alle hundeejere, som forstår at aflæse hundens signaler. Læs mere..

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk.