Hvad er PRA3 - Tibetansk Spaniel?

PRA3 - Tibetansk spaniel

PRA3 gentest - Tibetansk spaniel

PRA3 er en øjensygdom  hos Tibetansk Spaniel, hvor hunden bliver blind i en alder af 3 - 5 år.

En tibetansk spaniel, der har Progressive Retinal Atrophy type 3 (PRA3), vil gradvist opleve synstab over tid. PRA3 er en genetisk øjensygdom, der påvirker nethinden, og den resulterer i, at nethinden degenererer progressivt. Begge forældre skal bære genet for, at der opstår et tilfælde af PRA3. Dette fører til en række symptomer og til sidst totalt synstab. Symptomerne og progressionen kan variere fra hund til hund, men typiske tegn på PRA3 inkluderer:


  1. Nattesynsproblemer: Hunden kan have svært ved at se i mørket eller i svagt lys.

  2. Nedsat synsfelt: Synsfeltet kan gradvist blive smallere, hvilket betyder, at hunden mister perifert syn.

  3. Nedsat kontrastfølsomhed: Det bliver sværere for hunden at skelne mellem forskellige lys- og skyggeforhold.

  4. Grå stær (katarakt): PRA3 kan også føre til udvikling af grå stær, hvilket yderligere forværrer synsproblemerne. Det er dog ikke altid der tilkommer Grå stær. 


Desværre er der ingen kendt kur for PRA3, da det er en genetisk betinget sygdom. Behandlingen fokuserer normalt på at hjælpe hunden med at tilpasse sig synstab og give den et komfortabelt og kærligt hjemmiljø. Det er vigtigt for ejere at arbejde tæt sammen med en dyrlæge eller en øjenspecialist for at håndtere hundens behov og give den den bedst mulige livskvalitet. 

Hvordan undersøger man for PRA3?


For at teste for PRA3 hos en tibetansk spaniel skal du normalt konsultere en dyrlæge eller en specialist. De vil udføre en genetisk test, typisk ved at tage en mundskrab fra hunden. Resultaterne vil indikere, om hunden er bærer af mutationen, om den er fri for sygdommen eller om den er påvirket. En hund der bære PRA3 genet vil aldrig få sygdommen, men kun kunne give bære genet videre. 


De fleste Tibber er i dag frie af genet via deres forældre. Der findes dog opdrættere som ikke gentester deres hunde før avl. Men langt de fleste gør. Når man importere en hund fra udlandet, vil man ofte skulle genteste hunden for, at man kan få registrere gentesten i Dansk Kennel Klub. 

PRA hos en hund

Her ses et øje der er angrebet af PRA. De blodkar som forsyner øjet med blod er forsvundet eller skrumpet ind. Dette sker i takt med at hunden bliver blind.

Tempelhund fra Tibet

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk.