Interessant læsning om Patella Luksation - Tibetansk Spaniel

Patella Luksation - Tibetansk Spaniel

Patella Luksation - Tibetansk Spaniel

Hvad er Patella Luksation?


"Patella" er den videnskabelige betegnelse for knæskallen og "luksation" betyder "gået af led".


Så enkelt sagt betyder Patella luksation, at knæskallen ikke befinder sig hvor den skal, men er "gået af led".

Patella Luksation findes indenfor Tibetansk Spaniel. Det er dog ikke et stort problem. Langt de fleste opdrættere tester deres avlshunde for dette før brug i avl. 

Knæets anatomi


Knæet består af en ledflade, hvor den nederste del af lårbenet møder den øverste del af underbenet (skinneben og lægben). Inden i knæet ligger to menisker, og foran, i en fure på lårbensknoglen, er knæskallen - patella - placeret. Patella ligger indskudt i den sene, der kommer fra den store firehovede lårmuskel og hæfter på den forreste del af skinnebenet.


Det er normalt, at knæskallen bevæger sig op og ned i takt med bagbenets bevægelser, men den skal blive i sin fure uanset bagbenets position. Knæskallen betragtes som lukseret (ude af led), hvis den befinder sig enten på indersiden eller ydersiden af furen.


Det kaldes henholdsvis medial eller lateral patella luksation. Medial patella luksation, hvor knæskallen sidder på indersiden, ses oftest hos små racer, mens den laterale luksation (på ydersiden) oftere forekommer hos de store racer.


Hvordan og hvornår undersøges der for Patella Luksation


Undersøgelsen for patella luksation udføres som regel med hunden stående på et bord, og den skal ikke være sederet/beroliget. For at stille diagnosen, griber dyrlægen forsigtigt om knæskallen med tommel- og pegefinger. Dyrlægen vurderer dens position og bevægelighed, dels mens hunden står med vægt på bagbenet, dels mens bagbenet bøjes og strækkes. Hunden skal være minimum 12 måneder på undersøgelsestidspunktet, for at få udstedt en gyldig patella attest. Men patella luksation kan godt optræde tidligere i hundens liv, og det er vigtigt at få konstateret om en hvalp har patella luksation, da tidlig behandling kan være afgørende for knæets udvikling. Hvis man har mistanke om at en hvalp eller unghund har patella luksation bør den altid undersøges af en dyrlæge.


Grader af patella


Efter en hund er undersøgt gradueres graden af Patella.


  • Grad 0: Normal, ikke lukseret patella
  • Grad 1: Patella ligger på plads men kan lukseres manuelt. Patella vender spontant tilbage til normal position, f.eks. når bagbenet bøjes.
  • Grad 2: Patella kan let lukseres enten manuelt eller
    spontant. Patella forbliver hovedsageligt lukseret, også under bevægelse, men kan vende tilbage til normal position ved manipulation (bøj eller stræk).
  • Grad 3: Patella er permanent lukseret og kan ikke
    vende tilbage til normal position.


Arvegang


Selvom lidelsen betragtes som delvis arvelig, er arvegangen ikke kortlagt i detaljer. Meget tyder på, at der er tale om en polygen arvegang, hvor flere gener er involveret.


Kilde: Dansk Kennel Klub

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk.