Neutralisering af hunde

Neutralisering af hunde og hvad så?

Cim-Cill A-Chi-Lina "Dorit" før sterilisation.

Før sterilisationen

Cim-Cill A-Chi-Lina "Dorit" efter sterilisation

Efter sterilisationen

Neotralisering af din Tibetansk Spaniel, er det en god idé?


Der findes tre betegnelser for “det at fjerne hundens kønsdrift og evne til at avle“.


Neutralisation eller neutralisering er en samlet betegnelse for sterilisation af tævehunden og kastration af hanhunden. Ved en neutralisation fjerner man hundens evne til at avle.


Sterilisation eller sterilisering af tæven fjerner dyrlægen tævehundens livmoder og to æggestokke ved en operation. Det betyder at din tævehund ikke kommer i løbetid og derfor heller ikke kan få hvalpe.


Kastration eller kastrering af hanhund fjerner man hanhundens kønsdrift medicinsk eller kirurgisk. Ved en medicinsk kastrering placerer dyrlægen et lille, fedtholdigt implantat under huden i nakken på din hund. Medicinsk kastration er en midlertidig løsning. Ved en kirurgisk kastrering fjerner dyrlægen begge testikler i pungen permanent. Når din hund er blevet Neutraliseret, går der noget tid, før du vil se en effekt af Neutralisation.


Ulemper ved neutralisation:


  1. Øget overvægt som er svær at styre.
  2. For en lang række kræftsygdomme, herunder knoglekræft, kræft i blærevæggen og lymfekræft. Nogle racer er i særlig risiko for udviklingen af disse kræftformer.
  3. Meget øget tendens til pelsforandringer. Underuden vokser vildt og uhemmet. Redning ca. 45 min hver dag efterfølgende.
  4. Forsinket lukning af vækstlinjerne i hundens knogler, hvis hunden neutraliseres før puberteten.
  5. Øget risiko for korsbåndsskader.
  6. Øget risiko for hofteledsdysplasi, hvis hunden neutraliseres før puberteten.
  7. Muligvis øget risiko for sygdommene atopisk dermatitis, autoimmun hæmolytisk anæmi, Cushings, Immunmedieret thrombocytopeni, kronisk duodenitis og Lupus erytematosus.


Derudover har hanhunde forøget risiko for overvægt efter en kastration. Tæverne har en øget risiko for en underudviklet vulva, hvis den steriliseres før første løbetid. Derudover har den steriliserede tæve også en øget risiko for urininkontinens – noget der især er gældende for større hunde.


Det er ikke kun risikoen for forskellige sygdomme, der påvirkes når hunden neutraliseres. Indgrebene kan også påvirke hundens adfærd. Der har den neutraliserede hund, især hvis indgrebet foretages inden for det første leveår, en øget risiko for at udvikle problemer med aggression eller frygtsomhed. Derudover kan man opleve at hunden får en tendens til nedsat træningsrespons. Har man en nervøs eller frygtsom hanhund, eller er man i tvivl om hvorvidt hundens adfærd vil påvirkes, bør man ifølge vejledningen, altid prøve at lade hunden kemisk kastrere inden, for på den måde at se hvordan den reagerer.


En sidste ting. Det er ulovligt at en skønhedsoperationer på en hund i Danmark. Dog foretages der utallige neutralisation på hunde, blot fordi man tror man gør livet lettere for hundeejerne. i vores verden er det dybt tragisk, at udsætte sin Tibetansk Spaniel for sådan et indgreb, blot for at tro tingene gøres nemmere. Ved sygdom kan tingene se helt anderledes ud. Her anbefaler vi, at i kontakter en dyrlæge, der har med reprodiktion at gøre. De har nogle redskaber og erfaringer som den de fleste dyrlæger ikke har. 

Tibetansk spaniel hvalpe til salg. Prisen på en Tibetansk Spaniel hvalp. Designer hunde. Tibbe. Tibber. Tippe. Tipper. Avl og opdræt at Tibetansk Spaniel AArhus, Hammel, Midtjylland, Jylland. Smukke tibber med dejligt temparament. 

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk.