Hunden kaster op, er den syg?

Når hunden kaster op

Når hunden kaster op

Hunde behøver ikke være syg når den kaster op

Når hunden kaster op uden den er syg


Det er vigtigt at understrege, at denne artikel handler om opkast uden sygdom. Når hunden kaster op, kan det skyldes flere årsager. herunder indtagelse af fremmedlegemer, hurtig spisning og overspisning. Sur mave kan også være et resultat af fasteperioder mellem måltider. 


Det er vigtigt, at se på hvordan opkastet ser ud


Dette kan give en bedre forståelse af hvorfor din hund kaster op. Er der ufordøjet mad til stede? Er det hvidt skum? Gult skum? Ses der nogen små fremmedlegemer? Er der græs i opkastet?


Ufordøjet mad og hele madpiller


Nogle Tibetansk Spaniel sluger maden uden af tygge det ordentligt igennem. Dette resulterer i, at det fremprovokeres opstød hvor maden føres op igen. Dette er ikke farligt, men selvfølgelig ubehageligt for både hund og ejer. 


Hvidligt skum


Hvidligt skum er den mest normale form for opkast hos hunde og er som udgangspunkt helt normal. Alle hunde vil på et tidspunkt i deres liv kaste hvidt skum op. Oftest er det fordi hunden har haft snuden i noget, der har irriteret mavesækken mildt og derfor kaster hunden op.


Så længe hunden ellers er frisk, drikker og spiser. Giv din hund noget skånekost og se det næste døgn an. Kaster din hund stadigvæk op efter 24 timer, eller begynder at opfører sig anderledes end den plejer, bør en dyrlæge kontaktes med det samme.


Gul opkast


Hvis din hund kaster op og konsistensen er slimet og gult, så er der tale om galde og mavesyre. Galden produceres i leveren og består af fordøjelsesenzymer.


Oplever du at din hund kaster jævnligt gult slim op, samme tidspunkt af døgnet, kan det muligvis være fordi der går for langt imellem måltiderne hos din hund. Opkastet af galde sker fordi mavesækken bliver irriteret af mavesyren, der ikke har noget mad at arbejde med. Når mavesækken irriteres, øges tarmmotiliteten (tarmenes bevægelse) og opkast fremprovokeres.


Fremmedlegemer


Tibetansk Spaniel hvalpe, synes det er spændende at smage og tygge på alting. Et fremmedlegeme kan være mange ting såsom nødder, sten, legetøjsdele, eller sand. Det ekstremt vigtigt at reagerer hurtigt, hvis man har mistanke om et fremmedlegeme hos sin hund. Især hvis hunden ikke kaster det op igen og ikke kommer af med afføring. 


Symptomer på fremmedlegeme:


  • Opkast
  • Savlen
  • Nedstemthed
  • Manglende appetit
  • Udspilet mave
  • Diarré
  • Smerter i maven (strækker sig ofte)
  • Ekstrem halsen


Husk, selvom opkast uden tydelige tegn på sygdom ofte er ufarlig, er det vigtigt at være opmærksom på andre ændringer i hundens adfærd eller helbred. Hvis hunden viser andre symptomer eller hvis du er bekymret, anbefales det altid at kontakte din dyrlæge for professionel vurdering af din hunds helbred. 

Tibetansk Spaniel kennel - Tibetansk Spaniel opdrætter - Tibetansk Spaniel avler - Tibetansk Tempelhund - Kennel cim-cill

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk