Hvad skal jeg vælge af halsbånd eller sele?

Halsbånd eller sele?

Halsbånd eller sele hos en Tibetansk spaniel

Husk at lære din hvalp fra start at gå pænt i snor

I dag findes der et stort udvalg af forskellige former for halsbånd og seler i handelen. Flere hundeejere synes, det er svært at styre deres hund med sele, mens andre mener, at hunde som trækker meget, kan få ondt i nakken af halsbånd.


Det spiller ingen rolle, om man vælger sele eller halsbånd. Det er ikke de forskellige former for udstyr, der er afgørende for, om du kan styre din hund. Det er derimod din kommunikation med hunden og det forhold, du har til den.


Hos os anbefaler at man bruger et halsbånd og snor, da vi har oplevet flere uhensigtsmessinge ting ved en sele. Så som:


 • Vi set utallige af hvalpe/hunde der begynder at gå skævt, og dermed kan få følgeskader af dette.
 • Flere seler sidder forkert og hvalpen/hunden har ikke den bevægelighed som de skal have.
 • Hvalpene/hundene bliver mere ustyrlige og ikke så nemme at få kontakt med.
 • Hvalpen/hundene begynder ofte at trække og har nemmere ved at flyve ud i snoren.


Som sagt anbefaler vi at hunden bruger sit halsbånd og snor ved lufteture. Fleksline anbefaler vi kun bruges ved ødet områder, hvor der ikke er flere forstyrrelser. Ved forstyrelser skal man hele tiden trække linen ind, hvilket ikke altid kan gøre hurtig nok. Det kan evt. være rundt om et hjørne og mødet ved en anden hund, eller en cykelist som kommer overaskende bagfra. Ved fleksline lære du din hund at trække, idet hunden rent faktisk skal trække, for at komme ud i en længere line. Halvkvæl som fungere som et halbånd og kvæler ikke

Kvælerhalsbånd er bandlyst, men derimod halvkvæl er en rigtig god løsning. et halvkvæler halsbånd ser således ud. Den trækkes over hoved på hunden og når den strammes fungere den som et almindeligt halsbånd. Så slipper man også for, at pelsen driller når man skal finde et hul i halbåndet. Vi bruger udelukket disse halsbånd hos os.

Tag din hvalp/hund med til træning og lær hvalpen/hunden at gå pænt. Selv om du måske ikke går med tankerne om at udstille, så kan udstillingstræning kaldes ringtræning varmt anbefales. Her lære du kontakten til din hvalp/hund og i får lært at når en de står på bordet skal de røres ved.


Skulle du alligvel ende med at købe en sele til din hvalp/hund. Så skal du være meget opmærksom på hvordan den sidder på din hvalp/hund. Undersøg markedet og vær sikker på du køber den rigtige.


Når du køber en sele skal du være opmærksom på:


 • Forbenene skal kunne bevæge sig uden besvær.
 • Skuldre skal være frie fra selen.
 • Selen skal ligge ved brystet og ikke presse andre steder.
 • Så skal selen ligge godt tilbage på ryggen af hunden og gerne med et bredt mellemstykke, så trækket bliver bedre fordelt over hundens krop.
 • Selen må ikke glide fra side til side, men skal ligge stabilt på hunden.
 • Køb en sele der kan spændes ind flere steder, så den kan tilpasses din hund udvikling.
 • Selen skal ikke være for stramt. Du skal kunne få to fingre ind under selen.
 • Foret seler er mest bahagelige for hunden.
Forkert sele til hunden
Rigtig sele til hunden

Her ses en sele som sidder forkert og skulderen er ikke fri, og en sele der sidder Korrekt.

Tibetansk spaniel kennel. Avler og opdrætter af Tibetansk spaniel. Tibetansk Spaniel Tempelhund

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk.