Hvad skal jeg vælge af halsbånd eller sele?

Halsbånd eller sele?

Halsbånd eller sele hos en Tibetansk spaniel

Husk at lære din hvalp fra start at gå pænt i snor

I dag findes der et stort udvalg af forskellige former for halsbånd og seler i handelen. Flere hundeejere synes, det er svært at styre deres hund med sele, mens andre mener, at hunde som trækker meget, kan få ondt i nakken af halsbånd.


Det spiller ingen rolle, om man vælger sele eller halsbånd. Det er ikke de forskellige former for udstyr, der er afgørende for, om du kan styre din hund. Det er derimod din kommunikation med hunden og det forhold, du har til den.


Hos os anbefaler at man bruger et halsbånd og snor, da vi har oplevet flere uhensigtsmæssige ting ved en sele. Så som:


  • Vi set utallige af hvalpe/hunde der begynder at gå skævt, og dermed kan få følgeskader af dette.
  • Flere seler sidder forkert og hvalpen/hunden har ikke den bevægelighed som de skal have.
  • Hvalpene/hundene bliver mere ustyrlige og ikke så nemme at få kontakt med.
  • Hvalpen/hundene begynder ofte at trække og har nemmere ved at flyve ud i snoren.


Som sagt anbefaler vi at hunden bruger sit halsbånd og snor ved lufteture. Fleksline anbefaler vi kun bruges ved ødet områder, hvor der ikke er flere forstyrrelser. Ved forstyrelser skal man hele tiden trække linen ind, hvilket ikke altid kan gøre hurtig nok. Det kan evt. være rundt om et hjørne og mødet ved en anden hund, eller en cykelist som kommer overaskende bagfra. Ved fleksline lære du din hund at trække, idet hunden rent faktisk skal trække, for at komme ud i en længere line. 



Halvkvæl som fungere som et halbånd og kvæler ikke

Kvælerhalsbånd er bandlyst, men derimod halvkvæl er en rigtig god løsning. et halvkvæler halsbånd ser således ud. Den trækkes over hoved på hunden og når den strammes fungere den som et almindeligt halsbånd. Så slipper man også for, at pelsen driller når man skal finde et hul i halbåndet. Vi bruger udelukket disse halsbånd hos os.

Tag din hvalp/hund med til træning og lær hvalpen/hunden at gå pænt. Selv om du måske ikke går med tankerne om at udstille, så kan udstillingstræning kaldes ringtræning varmt anbefales. Her lære du kontakten til din hvalp/hund og i får lært at når en de står på bordet skal de røres ved.


Skulle du alligevel ende med at købe en sele til din hvalp/hund. Så skal du være meget opmærksom på hvordan den sidder på din hvalp/hund. Undersøg markedet og vær sikker på du køber den rigtige.


Når du køber en sele skal du være opmærksom på:


  • Forbenene skal kunne bevæge sig uden besvær.
  • Skuldre skal være frie fra selen.
  • Selen skal ligge ved brystet og ikke presse andre steder.
  • Så skal selen ligge godt tilbage på ryggen af hunden og gerne med et bredt mellemstykke, så trækket bliver bedre fordelt over hundens krop.
  • Selen må ikke glide fra side til side, men skal ligge stabilt på hunden.
  • Køb en sele der kan spændes ind flere steder, så den kan tilpasses din hund udvikling.
  • Selen skal ikke være for stramt. Du skal kunne få to fingre ind under selen.
  • Foret seler er mest behagelige for hunden.
Forkert sele til hunden
Rigtig sele til hunden

Her ses en sele som sidder forkert og skulderen er ikke fri, og en sele der sidder Korrekt.

Bruger du flex-line på din Tibbe, så læs videre her..

Flex-line

Tibetansk Spaniel og Flex-line

Faren ved brug af Flex-Line


Brugen af flex-line har vundet popularitet som et alternativ til den traditionelle snor, men det medfører en række farer, du som Tibetansk Spaniel ejer bør være opmærksomme på. En af de primære bekymringer er den manglende kontrol, som ejeren har over hunden, når den bruger en flex-line.


Flex-linen tillader hunden at bevæge sig længere frem, og ejeren kan opleve udfordringer med at trække linen tilbage i en nødsituation. Dette tidsaspekt kan resultere i farlige situationer, hvor hunden pludselig kan springe ud foran trafik, cyklister eller andre potentielle farer.


Desuden fører brugen af flex-line til, at hunden går skævt. Linen, der hviler hen over ryggen på hunden, kan irritere halen og forårsage, at hunden bevæger sig i en skrå retning, hvilket kan resultere i skæve slid på kroppen over tid.

Talrige skader er blevet rapporteret i forbindelse med brugen af flex-line. Dette inkluderer situationer, hvor to hunde bliver forviklet i hinandens liner, hvilket kan resultere i skader på begge dyr. Desuden er der tilfælde, hvor cyklister er kommet mellem ejeren og hunden, og uheldigvis er blevet kastet af deres cykler på grund af flex-linens struktur.


En kendt risiko ved flex-line er muligheden for at forårsage brandsår på mennesker. Hvis linen uheldigvis kommer i kontakt med huden, kan det resultere i smertefulde forbrændinger.


For at minimere risikoen anbefaler vi hos Kennel Cim-Cill kraftigt, at flex-line kun anvendes på øde steder, hvor der er minimal risiko for trafik og andre farer. Generelt opfordrer vi hundeejere til at træne deres hunde til at gå i kort snor, hvilket ikke kun sikrer ejerens kontrol, men også bidrager til en sikrere og mere behagelig gåtur for både ejer og hund.

Tibetansk Spaniel Flex-line

Hvad siger loven egentlig?


  • I byer og områder med bymæssig bebyggelse er det forbudt at lade hunde færdes på gader, veje, stier eller pladser m.v., der er åbne for almindelig færdsel, uden at de enten føres i bånd eller er i følge med en person, som har fuldt herredømme over dem.

  • Føres hunde i bånd, skal dette være så kort, at hunden holdes tæt ind til ledsageren.


Hundelovens paragraf 3.


§3.I byer og områder med bymæssig bebyggelse er det forbudt at lade hunde færdes på gader, veje, stier eller pladser m.v., der er åbne for almindelig færdsel, uden at de enten føres i bånd eller er i følge med en person, som har fuldt herredømme over dem. En hund anses ikke for at være under ledsagelse, fordi den er under tilsyn fra besidderens bolig eller forretningslokale. Føres en hund i bånd, skal dette være så kort, at hunden holdes tæt ind til ledsageren. Hvis hunde færdes løse på de i 1. pkt. nævnte steder uden at være i følge med en person, der har fuldt herredømme over dem, lader politiet dem optage og underretter besidderen eller en til vedkommendes husstand hørende voksen person.

Tibetansk spaniel kennel. Avler og opdrætter af Tibetansk spaniel. Tibetansk Spaniel Tempelhund

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk.