Hvad er fransk hjerte lungeorm?

Fransk hjerte lungeorm

Fransk Hjerteorm

Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er et stigende problem i Danmark


Fransk hjerteorm


Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er et stigende problem i Danmark. Selv om smittefaren er særlig høj i Nordsjælland og Københavnsområdet, ses det stigende problem også andre steder i landet.


Udover den franske hjerteorm kan hunde også smittes med Rævens lungeorm (Crenosoma vulpis). Samlet betegnes disse to orme ofte hjertelungeorm - dette er en forsimplet betegnelse og der bør skelnes mellem de to orme da den franske hjerteorm kan være livsfarlig for de smittede hunde, mens rævens lungeorm kun yderst sjældentgiver alvorlig sygdom.


Den voksne orm lever i højre side af hjertet samt i lungernes blodkar. Her kan den forårsage stor skade og trods dens ringe størrelse (den voksne orm er 1-2 cm lang mens larverne er under 1 mm lange) kan den være akut livstruende for de smittede hunde. Et af de meget alvorlige symptomer den franske hjerteorm kan forårsage er blødningsforstyrrelser

Fransk hjerteorm livscyklus

Den franske hjerteorm


Den franske hjerteorm har en indirekte livscyklus hvilket vil sige at den ikke smitter direkte fra hund til hund. For at bringe smitten videre er den afhængig af snegle som mellemvært for at kunne udvikle sig til det smittefarlige larvestadie


Hvor i hunden lever hjerteorm?


De lever i hjertet samt i lungernes blodkar. De kan forårsage stor skade og dermed være akut livstruende for de smittede hunde.

Smittemetoder


Hunde bliver primært smittet ved at indtage inficerede snegle, men også gennem forbrug af andre dyr, som bærer larverne. Desuden kan direkte kontakt med slim fra inficerede snegle også føre til infektion.


Hvad er symptomerne på at min hund er smittet med fransk hjerteorm?


Vejrtrækningsproblemer:


 • Hoste
 • Åndenød
 • Vedvarende træthed
 • Motionsbesvær


Blødningsforstyrrelser:


 • Overdreven blødning fra selv mindre sår
 • Røde pletter på slimhinderne
 • Blodmangel (bleg omkring øjne og gummer)


Utrivelighed:


 • Vægttab eller nedsat appetit
 • Opkastning eller diarré


Ændringer i adfærd:


 • Nedstemthed
 • Kramper
 • Pludselige ændringer i adfærd eller balanceevne


Hvordan stilles dyrkægen diagnosen?


Diagnosen kan stilles på to måder. ved en afføringsprøver eller ved en blodprøve. Veterinærbehandling er afgørende og kan omfatte anthelmintiske lægemidler, antiinflammatoriske medicin og støttende pleje. Tidlig påvisning og behandling er afgørende for bedre resultater. 


Fremtiden for Inficerede Hunde


Infektionen kan, hvis den opdages i tide, ofte kunne behandles med succes og hundens chance for at komme sig fuldstændigt vil være god. Desværre vil nogle hunde blive så alvorligt syge, at de ikke kan reddes trods intensiv behandling. Heldigvis er dette et fåtal af alle de hunde der smittes med fransk hjerteorm.

Tibetansk Spaniel kennel - Tibetansk Spaniel opdrætter - Tibetansk Spaniel avler - Tibetansk Tempelhund - Kennel cim-cill

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk