Pas på din Tibbe - Tibetansk spaniel og hugormebid

Tibetansk Spaniel og hugormebid

Tibetansk spaniel og hugorme

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Læs mere om Tibetansk Spaniel og hungormebid her


Hugorme er giftige slanger, der ofte forekommer i skovområder, enge og andre naturområder med tæt vegetation. De gemmer sig ofte under sten, i hulrum eller i græsset for at undgå rovdyr og menneskelig aktivitet.


Når en hugorm føler sig truet eller bliver forskrækket, reagerer den ved at bide. Hugormens bid er en forsvarsmekanisme, da det er deres primære måde at beskytte sig mod potentielle trusler. Hugormens gift er ikke kun brugt til at jage bytte, men også til selvforsvar.


For hunde kan en hugormebid være farlig og endda livstruende afhængigt af hugormens art og mængden af injiceret gift. Bittet kan forårsage hævelse, smerter og potentielt føre til alvorlige systemiske reaktioner som koagulationsforstyrrelser og nyreskader. I langt de fleste tilfælde overlever dyrene, men i værste fald kan biddet være livstruende og kræve langvarig behandling.


Hvis en hund bliver bidt af en hugorm, er det afgørende at handle hurtigt. Man bør straks tage hunden til en dyrlæge, da de vil kunne give den nødvendig behandling, herunder antivenin, smertestillende og andre medicinske foranstaltninger. Det er vigtigt at holde hunden i ro og undgå at forsøge at suge giften ud eller skære i såret, da dette kan forværre situationen.


Hugormebid er en alvorlig situation, og professionel veterinærbehandling er afgørende for at minimere risikoen for komplikationer. 


Vær opmærksom på symptomer

Det er ikke altid, at dyreejere lægger mærke til selve hugormebiddet, men symptomer ved bid kan være:


  • voldsom hævelse
  • akut halthed
  • svimmelhed
  • træthed
  • choktilstand
  • udvikling af gulsot

Derudover kan giften medføre skader på blodkar, blodtryksfald, hjerteproblemer og bevidsthedstab.


Indtil kæledyret kommer til dyrlægen, er der flere ting, du selv kan gøre for at mindske omfanget af skaden:


Hvis din hund eller kat bliver bidt, er det vigtigt at tage den med ro, da muskelaktivitet kan fremskynde spredningen af giften. Hvis du er til stede, når dyret bliver bidt, skal det helst bæres væk fra stedet – en stor hund bør så vidt muligt også helt undgå at gå. Det er derudover vigtigt, at der ikke bindes noget omkring biddet, da det kan få blodcirkulationen til at stoppe


Forebyggelse er også vigtig, og det anbefales at holde hunde i snor, især i områder, hvor hugorme er kendt for at trives. 


Hugorme er jo som den eneste giftife slange i Danmark og er derudover et fredet dyr.

Tibetansk Spaniel kennel - Tibetansk Spaniel opdrætter - Tibetansk Spaniel avler - Tibetansk Tempelhund - Kennel cim-cill

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes - www.kennel-cim-cill.dk - Hammel - Kontakt: Mobil: 22323185 - Mail: kontakt@kennel-cim-cill.dk